Sparen en beleggen

De financiële crisis was voor miljoenen mensen een extra aanleiding om hun bank en de manier waarop zij met hun geld omgaan kritisch onder de loep te nemen. Velen zijn op zoek gegaan naar een alternatief en vonden in Triodos Bank een betrouwbare, transparante en voor de hand liggende keuze om hun geld onder te brengen. Dit heeft in 2010 geleid tot een aanzienlijke groei. De totale toevertrouwde middelen stegen met EUR 454 miljoen, een stijging van 18%, tegen een doelstelling van 15 à 20%.

In Spanje is het aantal nieuwe klanten met meer dan 60% gestegen dankzij een nieuwe betaalpas en dankzij een groeiende naamsbekendheid. In het Verenigd Koninkrijk zijn de spaargelden in 2010 met GBP 30 miljoen gestegen, waarbij de online producten populair bleken. In Duitsland zijn twee nieuwe producten op de markt gebracht: een creditcard voor particulieren en een rekening-courant voor zakelijke klanten. Er hebben zich circa 1.000 nieuwe klanten gemeld die circa EUR 24 miljoen hebben gestort, wat in lijn was met de verwachting.

In België zijn de toevertrouwde middelen met 12% gestegen, ondanks concurrentie van de gevestigde banken die erop zijn gebrand het vertrouwen van de Belgische spaarders terug te winnen, en dankzij relatief hoge rentepercentages op een historisch lage rentemarkt.

In Nederland heeft Triodos Bank EUR 227 miljoen aan spaargelden aangetrokken, aanzienlijk meer dan de verwachte EUR 125 miljoen. In 2010 waren de verschillende duurzame fondsen van de Nederlandse vestiging populair bij beleggers. Een klein aantal fondsen sloot vroeg in het jaar aangezien de grote toeloop van beleggers geen gelijke tred hield met het aantal financierbare projecten. Later in het jaar moest een aantal fondsen tijdelijk worden gesloten, omdat de overheid bekend maakte de zijn belastingvoordelen af te willen bouwen.

Triodos Bank bevindt zich in de ongewone positie dat zij relatief eenvoudig grote volumes spaargelden kan aantrekken en dat zij voor haar eigen financiering niet afhankelijk is van financiële markten. Dit draagt zeker bij aan haar aantrekkingskracht, maar leidt ook tot een lagere winstgevendheid op korte termijn. Ironisch genoeg kunnen andere Europese banken, die aanmerkelijk minder succes hebben met het aantrekken van spaargelden en die voor hun financieringsbehoeften anders dan Triodos Bank wel afhankelijk zijn van de financiële markten, heel goedkoop lenen van de Europese Centrale Bank, wat ten goede komt aan hun relatieve winstgevendheid.

Grafiekgenerator – Maak uw eigen grafieken (teaser)

Grafiekgenerator

Eenvoudig samengevatte feiten en cijfers die u kunt samenstellen en downloaden.

Maak uw eigen grafieken

Impact – Welk verschil heeft Triodos gemaakt in 2010? (teaser)