Resultaten 2010

Sterke groei

Dankzij herstellende financiële markten in 2010 en de stijgende populariteit van duurzaam bankieren bij particuliere beleggers zijn de toevertrouwde middelen van Private Banking met 37% gegroeid tot EUR 606 miljoen. (EUR 249 miljoen van deze fondsen wordt verantwoord op de balans van de Nederlandse vestiging). De samenstelling van de toevertrouwde middelen is grotendeels ongewijzigd; het merendeel komt via Triodos MeesPierson Sustainable Asset Management voor rekening van vermogensbeheer. In België zijn de toevertrouwde middelen met 28% gegroeid tot EUR 49 miljoen.

Toevertrouwde middelen

Triodos Bank Private Banking 2010
Totaal = EUR 606 miljoen

Toevertrouwde middelen Triodos Bank Private Banking 2010 (cirkeldiagram)

In Nederland was de groei voor gelijke delen te danken aan particulieren, charitatieve instellingen en religieuze instellingen, met een netto instroom van meer dan 100 nieuwe klanten.

Beleggingsresultaat

Na de opleving in 2009 met 37% is de duurzame aandelenportefeuille van Private Banking in 2010 met nog eens 15,7% gegroeid. Dit vertegenwoordigde een rendement dat volgens de MSCI Wereldindex 4,4 % lager lag dan de markt. Dit betekent dat de resultaten van Triodos Bank Private Banking voor het eerst sinds het begin van de joint venture met MeesPierson lager zijn dan de index. Sinds 2006 heeft onze aandelenportefeuille een positief rendement behaald van 23,5% tegen 1,9% volgens de MSCI.

In 2010 hebben de vastrentende beleggingen van Triodos hun duidelijk slechtere resultaten over 2008 goedgemaakt. Zonder de maatschappelijke en culturele beleggingen bedroeg het rendement van de vastrentende beleggingen in 2010 4,7%. Het rendement van de benchmark van Private Banking voor vastrentende beleggingen bedroeg slechts 1,5%. Sinds 1 januari 2006 heeft onze vastrentende beleggingsportefeuille een rendement geboekt van 20,8% tegenover een benchmark van 17,6%.

Alle drie beleggingscategorieën van Triodos Bank Private Banking (aandelen, obligaties, alternatieve beleggingen) hebben in 2010 positieve resultaten geboekt. Het rendement van de alternatieve beleggingen,die tot dusver uitsluitend in Nederland worden aangeboden, bedroeg 2,8%. Dit was een afspiegeling van het gemiddelde van de bevredigende resultaten van Triodos Fair Share Fund, Triodos Vastgoedfonds en Triodos Renewables Fund.

Resultaat Triodos Aandelenportefeuille t.o.v. MSCI

Begin = 100 bij oprichting Private Banking in september 2005

Resultaat Triodos Aandelenportefeuille t.o.v. MSCI (lijndiagram)

Op weg naar winst

Vanuit financieel oogpunt was 2010 voor Private Banking in Nederland een zeer goed jaar. Na vier jaar van kleine aanloopverliezen heeft zij in 2010 een winst geboekt van meer dan EUR 474.000. In België zijn de resultaten van Private Banking en Particulier Bankieren volledig geconsolideerd in de cijfers van de vestiging.

Grafiekgenerator – Maak uw eigen grafieken (teaser)

Grafiekgenerator

Eenvoudig samengevatte feiten en cijfers die u kunt samenstellen en downloaden.

Maak uw eigen grafieken

Impact – Welk verschil heeft Triodos gemaakt in 2010? (teaser)