Corporate finance en private equity

Triodos kan commerciële ondernemingen die gedreven worden door een duurzaamheidsmissie financieren door financiering van de juiste kwaliteit te verstrekken. Triodos Investment Management begrijpt de doelstellingen van de sociale ondernemers die door middel van commerciële activiteiten een positieve sociale en milieu-impact bewerkstelligen en kan hen langetermijnoplossingen aanbieden. Dit kan via haar eigen fondsen door directe investeringen en actieve participatie aan te bieden, of door op te treden als een corporate-finance adviseur met de opdracht om een passende vorm van kapitaal aan te trekken.

Triodos Ventures (Europa)

Triodos Ventures, een dochteronderneming van de onafhankelijke Stichting Triodos Holding, heeft de afgelopen decennia een reeks participaties in zusterbanken in Europa verworven. Zij investeert tevens in duurzame initiatieven die op specifieke duurzame gebieden een doorbraak bewerkstelligen.

Het fonds belegt in een klein aantal gerenommeerde duurzame ondernemingen en het heeft in 2010 ook de vastgoedprojectontwikkelingsactiviteiten van Triodos Bank gefinancierd. Tegen december werden deze activiteiten gefuseerd in JOIN, een samenwerkingsverband van vastgoedontwikkelaar OVG en Triodos Bank. Dit is een innovatief samenwerkingsverband dat zich richt op de ontwikkeling van gemeenschapsgericht duurzaam vastgoed. Triodos Ventures heeft per ultimo 2010 meer dan 30 projecten in portefeuille.

In 2010 heeft Triodos Ventures een belang overgenomen in Charity Business Ltd, een onderneming die specialistische financiële diensten verleent aan de non-profitsector in het Verenigd Koninkrijk. Dit belang werd voorheen gehouden door Triodos Social Enterprise Fund.

Triodos Venture Capital Fund (Europa)

Triodos Venture Capital Fund is in 2001 gestart met professionele en institutionele aandeelhouders en met een beoogde looptijd van tien jaar. Het fonds is in 2010 gesloten na de overdracht aan Triodos Ventures van het laatst overgebleven project in de portefeuille van het fonds.

Corporate Finance

In de loop van 2010 heeft het Corporate Finance team in het Verenigd Koninkrijk aan een reeks projecten gewerkt die voor het merendeel betrekking hadden op het verstrekken van adviesdiensten en/of het aantrekken van aandelenkapitaal. De activiteiten van het team bestonden onder andere uit een aantal particuliere plaatsingen voor klanten in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten, waarbij werd samengewerkt met particuliere beleggers, particuliere banken, familiekantoren, stichtingen en pensioenfondsen.

In 2010 werkte ditzelfde team samen met Ethical Property Company om GBP 3,5 miljoen aan te trekken en adviseert inzake de financiering van de Europese ontwikkelingsplannen van de onderneming. Het team werkte ook samen met Cafédirect en met een buitenlandse onderneming in fair trade frisdranken.

Corporate Finance – Vooruitzichten 2011

Triodos Investment Management is voornemens om haar venture capital /private equity activiteiten te herstructureren volgens thematische bedrijfsonderdelen binnen de sector. De belangrijkste productontwikkeling voor 2011 is naar verwachting de voorbereiding van een langlopend aandelenbeleggingsfonds ter ondersteuning van gevestigde bedrijven in biologisch voedsel.

Grafiekgenerator – Maak uw eigen grafieken (teaser)

Grafiekgenerator

Eenvoudig samengevatte feiten en cijfers die u kunt samenstellen en downloaden.

Maak uw eigen grafieken

Impact – Welk verschil heeft Triodos gemaakt in 2010? (teaser)