Schuldencrisis en reddingsplan

Schuldencrisis

Voor velen was 2011 een jaar van diepe economische crisis. Van het Griekse reddingsplan tot het lot van de euro, alle seinen van het mondiale financiële systeem stonden op rood. Maar hoewel politici en de pers zich nu allemaal lijken te richten op de euro, is de werkelijke crisis een schuldencrisis.

Landen, bedrijven en particulieren: we hebben allemaal te veel schulden. Banken hebben enorme schulden gecreëerd en gezorgd voor een scheefgroei in de verhouding vreemd/eigen vermogen, waardoor ze zich aan te grote risico’s hebben blootgesteld. Centrale banken hebben de rentetarieven verlaagd waardoor er nog meer schulden kunnen worden gecreëerd en mensen nog meer kunnen consumeren. De economische groei via de markt wordt ten onrechte nog steeds als het ‘ei van Columbus’ gezien.

Reddingsplan

De afgelopen drie jaar hebben overheden honderden miljarden euro’s gepompt in een reddingsplan voor het noodlijdende financiële systeem. Er was daartegenover minder geld dan ooit om armoede te bestrijden, voor de overgang naar een economie met minder CO2-uitstoot en voor de financiering van het kleinbedrijf; allemaal dingen die ook hard nodig zijn maar die niet gebeuren. De benodigde middelen zijn wel aanwezig, maar de vereiste politieke wil is er niet.

Meer dan ooit tevoren zijn geloofwaardige nieuwe benaderingen en nieuwe manieren van denken nodig. Hier is voor Triodos Bank een belangrijke rol weggelegd. Niet zozeer onze omvang is daarbij van belang, maar om als referentiepunt te fungeren. Wij kunnen immers laten zien dat dingen ook anders kunnen worden aangepakt. Het kan!

Banken zijn veel te belangrijk om aan bankiers alleen te worden overgelaten. ‘Iedereen is een bankier in feite’; wij hebben allemaal, ieder voor zich, de verantwoordelijkheid en het vermogen om invloed uit te oefenen met ons geld. Dat is onze inzet.

Grafiekgenerator – Maak uw eigen grafieken

Grafiekgenerator

Eenvoudig samengevatte feiten en cijfers die u kunt samenstellen en downloaden.

Maak uw eigen grafieken