Om uw bezoek aan onze website te optimaliseren gebruiken wij cookies. Door verder te gaan stemt u hiermee in. Voor meer informatie, lees ons Cookie Statement

Sociaal jaarverslag

Het succes van de meeste bedrijven is afhankelijk van hun medewerkers. Maar de relatie tussen Triodos Bank, als pan-Europese waardengedreven bank, en haar medewerkers is vaak heel anders dan die tussen haar collega-banken en hun medewerkers.

Zo kiest Triodos Bank ervoor om in geen enkele van haar vestigingen bonussen uit te keren als bepaalde financiële doelstellingen worden gehaald; het verhoudingscijfer tussen de hoogst en de laagst betaalde medewerkers van de bank is zeer laag in vergelijking met dat van andere banken van gelijke omvang; en Triodos Bank integreert de Triodos-waarden op elk niveau – variërend van periodieke ‘Values Seminars’ voor nieuwe medewerkers tot een speciaal toegesneden ‘visionair leiderschapsprogramma’. De visie van de bank heeft eveneens invloed op de beschrijving van de mensen die bij Triodos Bank werken. De ‘medewerkers’ van Triodos Bank zijn precies wat het woord zegt: zij zijn gewaardeerde individuen die samen werken aan de missie van Triodos Bank.

Veel medewerkers zijn toegetreden tot Triodos Bank vanuit de groeiende wens om de economie te transformeren. In combinatie met het aanhoudende succes van Triodos Bank in de landen waarin zij actief is, heeft dit de bank aantrekkelijk gemaakt voor zowel klanten als medewerkers.

Triodos Bank heeft een innovatieve benadering om mensen die de bank maken tot wat zij is, aan te trekken, te behouden en te ontwikkelen. Dit verslag, waarin het sociaal beleid van de organisatie in het algemeen en het medewerkersbeleid in het bijzonder worden uiteengezet, bevat een uitwerking van wat deze benadering in de praktijk betekent.

Het sociaal beleid van Triodos Bank is gebaseerd op de overtuiging dat een organisatie zich alleen krachtig kan ontwikkelen als de medewerkers de ruimte en gelegenheid krijgen om zich zowel professioneel als persoonlijk te ontwikkelen. Belangrijke aspecten in deze visie zijn authenticiteit, samenwerking, ondernemerschap en een professionele, zakelijke instelling.

Triodos Bank is een Europese bank die lokaal is ingebed. Het is mogelijk dat het HR-beleid in de landen waar Triodos Bank actief is, varieert, als gevolg van de verschillende ontwikkelingsfasen waarin vestigingen zich bevinden, de omvang van de vestigingen, maar ook door de verschillen in cultuur en lokale wetgeving. In dit verslag wordt gerapporteerd over het sociaal beleid dat geldt voor de hele bank.

Het sociaal jaarverslag heeft betrekking op alle medewerkers die in dienst zijn van Triodos Bank. Medewerkers van de joint venture Triodos MeesPierson zijn niet in de cijfers opgenomen.

De cijfers in het sociaal jaarverslag zijn onderverdeeld per business unit en niet per land.

Sociale kerncijfers*

Download XLS

 

2012

2011

2010

2009

2008

2007

*

Het sociaal jaarverslag heeft betrekking op alle medewerkers in dienst van Triodos Bank. Medewerkers van de joint venture Triodos MeesPierson zijn niet meegenomen.

**

Fte staat voor fulltime equivalent en is het aantal medewerkers berekend op voltijdsbasis per week. Dit is voor Triodos Bank Nederland 40 uur, Triodos Bank België 37 uur, Triodos Bank Verenigd Koninkrijk 37,5 uur, Triodos Bank Spanje 37 uur, Triodos Bank Duitsland 40 uur en voor Triodos Bank Frankrijk 35 uur).

 

 

 

 

 

 

 

Aantal medewerkers ultimo

788

720

636

577

477

397

Aantal fte’s gemiddeld** gedurende het jaar

694

636

556

482

402

346

Aantal fte’s** ultimo

722

660

577

525

429

363

Verzuim

3,0%

2,2%

1,9%

2,6%

2,4%

1,9%