Om uw bezoek aan onze website te optimaliseren gebruiken wij cookies. Door verder te gaan stemt u hiermee in. Voor meer informatie, lees ons Cookie Statement

Kunst en cultuur

Triodos Bank loopt al vele jaren voorop op het gebied van financiering van kunst en cultuur. Hoewel de culturele sector op dit moment subsidie- en donatiegericht is, met name in Nederland, promoot Triodos Bank een culturele sector die verschillende financieringsbronnen heeft, bestaande uit een mix van donaties, subsidies en commerciële investeringen. Het is het doel van het fonds om deze transformatie in de kunst- en cultuursector te bewerkstelligen.

Binnen deze branche beheert Triodos Investment Management het in Nederland gevestigde en op Nederland gerichte Triodos Cultuurfonds. Het fonds is opgericht in 2006 en belegt in door de overheid erkende culturele projecten die streven naar verbetering en behoud van kunst en cultuur.

Eind 2012 was het totaal netto vermogen van het fonds gedaald met 26,7% tot EUR 121 miljoen (2011: 165 miljoen). Dit komt voornamelijk door de beslissing van de Nederlandse regering om de belastingvoordelen voor culturele beleggingen per 1 januari 2013 af te schaffen.

Dankzij de door Triodos Cultuurfonds gefinancierde projecten hebben 1,9 miljoen mensen in 2012 theaters en musea bezocht en hebben 1917 kunstenaars geprofiteerd van betaalbare kunstruimte.


Casestudie

Het debatcentrum ‘De Balie’ in het centrum van Amsterdam heeft zijn broodnodige inkomsten verhoogd door zijn keuken te verbeteren. De Balie kon de piekdrukte in het café niet goed aan, met teleurgestelde klanten tot gevolg. Met een nieuwe, kwalitatief uitstekende keuken is het centrum in staat een full-servicerestaurant te exploiteren dat mede zorgt voor de financiering van het debatcentrum dat zich heeft ontwikkeld tot een belangrijk podium voor vele toonaangevende nationale debatten. Na afloop van een debat verleidt de keuken de bezoeker om zijn gesprekken voort te zetten onder het genot van een hapje en een drankje. Door beleggers in Triodos Cultuurfonds kunnen culturele instellingen zoals De Balie hun inkomsten en impact vergroten, een ontwikkeling die hoog nodig is in een tijd waarin de regering de een na de andere bezuinigingsmaatregel aankondigt.

Vooruitzichten

Triodos Cultuurfonds streeft naar beleggingen in meer commercieel georiënteerde amusementsorganisaties, terwijl het tegelijkertijd zijn activiteiten voor theaters, musea en kunstenaarscollectieven wil voortzetten.

Triodos Cultuurfonds moet in 2013 aantrekkelijk blijven voor beleggers, waardoor het fonds een directe impact heeft op de gezonde ontwikkeling van de Nederlandse culturele sector. Verwacht wordt dat het volume van het beheerd vermogen van het fonds in 2013 stabiel blijft.