Om uw bezoek aan onze website te optimaliseren gebruiken wij cookies. Door verder te gaan stemt u hiermee in. Voor meer informatie, lees ons Cookie Statement

Maatschappelijk Verantwoorde Beleggingen

Triodos SICAV I bestaat uit vier in Luxemburg gevestigde subfondsen die worden gedistribueerd in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland.

Daarnaast omvatten twee fondsen beleggingen in staatsobligaties van landen die aan de criteria van Triodos Investment Management voldoen. Deze criteria waarborgen het liquiditeitsrisico van het fonds.

De fondsvolumes van Triodos SICAV I zijn in 2012 gegroeid met 22,0% tot 506 miljoen, ondanks de door de schuldencrisis ingegeven onzekerheid in de Eurozone.

De vier fondsen zijn Triodos Sustainable Equity Fund, Triodos Sustainable Pioneer Fund, Triodos Sustainable Bond Fund en Triodos Sustainable Mixed Fund. De fondsen beleggen alle in aandelen en obligaties van beursgenoteerde ondernemingen die vanuit maatschappelijk en milieuoogpunt goed presteren in vergelijking met de collega’s in hun sector.

Engagement

Het stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft in 2012 tot positieve resultaten geleid. Triodos Investment Management maakte bij 119 aandeelhoudersvergaderingen gebruik van stemrechten namens Triodos SICAV I. De bedrijven werden van tevoren geïnformeerd over de kwesties die Triodos Bank in stemming wilde brengen, zodat organisaties zich daarop op een zinvolle manier konden voorbereiden.

In totaal is Triodos Investment Management 445 keer de dialoog aangegaan met 219 ondernemingen, hetgeen heeft geleid tot een aantal verbeteringen van hun beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en van hun resultaten.

Hiermee heeft Triodos Bank duidelijk aangetoond dat duurzaam beleggen op de beurs van essentieel belang is voor het stimuleren van duurzaam gedrag van ondernemingen.

SRI-fondsen – Vooruitzichten 2013

De ontwikkelingen in de economie en financiële markten zullen in 2013 wederom in belangrijke mate worden bepaald door politieke beslissingen. Indien overheden doorgaan met het invoeren van nieuwe bezuinigingsmaatregelen als reactie op de Europese crisis zullen deze waarschijnlijk verregaande consequenties hebben. Met name de daarmee gepaard gaande economische en financiële risico’s zullen het beleggerssentiment op de mondiale aandelenbeurzen blijven beïnvloeden. In onzekere, volatiele economische omstandigheden zijn beleggers geneigd een defensieve strategie aan te nemen gericht op ‘veilige’ ondernemingen om hun beleggingen te beschermen.

Het is niet duidelijk of de financiële crisis zich in 2013 zal voortzetten, gezien de maatregelen die overheden nemen om de crisis het hoofd te bieden. Aangezien de populariteit van duurzame ondernemingen en activiteiten in de zakelijke sector aanhoudt en slechts in beperkte mate gevolgen ondervindt van de financiële crisis zijn wij ervan overtuigd dat beleggingen in ondernemingen met een goed evenwicht tussen milieu, maatschappij, goed bestuur, en financiële strategieën goed blijven presteren. Dit zou een positief effect moeten hebben op de groei van de Triodos SICAV I subfondsen.

Triodos Investment Management zal de markt voor deze fondsen in Europa blijven verbreden en het aanbod van Triodos SICAV I naar het Verenigd Koninkrijk uitbreiden.