Om uw bezoek aan onze website te optimaliseren gebruiken wij cookies. Door verder te gaan stemt u hiermee in. Voor meer informatie, lees ons Cookie Statement

Overige ontwikkelingen

Aanhoudende winstgevendheid

Na de sterke winststijging die Private Banking in Nederland in 2011 boekte, daalde de winst in 2012 met 29% tot EUR 0,5 miljoen. Dit was voornamelijk het gevolg van de aanzienlijke investeringen in marketing- en procesmanagement die wij in 2012 hebben geïnitieerd. Aanleiding hiervoor was een uitgebreid klanttevredenheidsonderzoek dat wij eerder in 2011 hebben gehouden. Uit het onderzoek bleek dat steeds meer klanten behoefte hebben aan een pro-actief en persoonlijk contact waardoor de uiteindelijke productkeuze maximaal passend wordt. Daarnaast kon de efficiency verder worden verbeterd.

Als gevolg hiervan maakt de eenheid een sterker onderscheid tussen particulieren en maatschappelijke organisaties – zoals religieuze instellingen, stichtingen en charitatieve instellingen – en heeft zij de onderliggende investeringsprocessen versterkt. Dit leidt tot betere efficiency en focus op het stijgende aantal klanten dat aanzienlijke bedragen bij Triodos Bank onderbrengt.

In België zijn de resultaten van Private Banking en Particulier Bankieren volledig geconsolideerd in de cijfers van de vestiging

Voortbouwen op samenwerking

Triodos Private Banking bouwde de samenwerking met goede doelen en vermogensfondsen uit opdat deze klantengroep de duurzame impact van haar financiële middelen kan verhogen. Zo waren de prestaties van het in 2011 gestarte NSGK –Triodos borgstellingsfonds uitstekend.

NSGK is een vooraanstaande Nederlandse charitatieve instelling. NSGK houdt bij Triodos Bank een speciaal deposito aan, waardoor Triodos Bank in staat wordt gesteld om geld te lenen aan ondernemers die werkzaam zijn op gebieden die passen bij de missie van zowel NSGK als Triodos Bank. In de loop van 2012 werd voor in totaal EUR 410.000 aan kredieten verstrekt aan zes ondernemingen voor wie het anders zeer moeilijk zou zijn geweest om toegang tot krediet te verkrijgen. Alle kredieten presteerden goed in 2012. Triodos Private Banking is er sterk van overtuigd dat charitatieve instellingen met lagere financiële rendementen op reguliere beleggingen hun impact kunnen versterken door soortgelijke regelingen op te zetten.

Triodos Private Banking onderzoekt samen met Triodos Investment Management naar alternatieve manieren om de duurzame rendementen op haar beleggingen in beursgenoteerde ondernemingen en instellingen te vergroten. Na een langzame vooruitgang in de laatste jaren werden belangrijke stappen gezet om de invoering van dit nieuwe beleggingsmodel in 2014 mogelijk te maken.