Om uw bezoek aan onze website te optimaliseren gebruiken wij cookies. Door verder te gaan stemt u hiermee in. Voor meer informatie, lees ons Cookie Statement

Duurzaam vastgoed – Header image (foto)

Duurzaam vastgoed

Impactmetingen

Triodos financiert 724 woningen en ongeveer 100 bedrijfspanden die rond 100.000m2 kantoorruimte beslaan – genoeg voor circa 5.000 mensen.

We financieren ook 1.065 hectare natuur-/beschermd gebied. Dat is circa 20m2 aan natuur-/beschermd gebied per klant – ongeveer de afmeting van een klein tuintje.

Duurzaam vastgoed – Impactmetingen (grafisch)

Methoden

Bij onze berekeningen zijn we uitgegaan van een gemiddeld vloeroppervlak per kantoormedewerker van 20m2.

De berekeningen van de ‘impact per klant’ die in dit jaarverslag worden gebruikt, zijn gemaakt op basis van de gemiddelde spaartegoeden per klant over alle vijf de vestigingen. Deze gemiddelde tegoeden zijn vervolgens gerelateerd aan eenzelfde deel van de totale impact van Triodos Bank in een bepaalde sector. Eind 2013 waren er in totaal 517.000 klanten.

Onze visie en activiteiten

Kredietverlening duurzaam vastgoed

Percentage van onze kredieten aan de duurzame vastgoedsector

Duurzaam vastgoed– 9,3% van onze kredieten aan de duurzame vastgoedsector (cirkeldiagram)

Financiering van duurzaam vastgoed per subsector

Duurzaam vastgoed – Financiering per subsector (cirkeldiagram)

% ontleend aan gegevens op het moment van publicatie

Onze visie op duurzaam vastgoed

Gebouwen verbruiken op dit moment 40% van alle energie die in de EU wordt geproduceerd en leveren hetzelfde aandeel van de CO2-uitstoot in Europa. Indien we willen overgaan op een daadwerkelijk duurzame economie moeten we nagaan hoe we gebouwen moeten bouwen en onderhouden.

Hightech duurzame ontwikkelingen

Er zijn technologieën en technieken om nieuwe panden te bouwen met duurzame materialen en ontwerpen. Deze gebouwen verbruiken veel minder energie en stoten minder CO2 uit, waardoor ze een enorme impact realiseren in een sector die van oudsher op dat gebied zeer inefficiënt is. Een fantastische mogelijkheid voor Triodos Bank om mee te bouwen aan de toekomst.

Behouden van het oude, moderniseren van het nieuwe

Het merendeel van de hedendaagse gebouwen zal er over 50 jaar nog steeds staan en veel historische gebouwen zullen behouden blijven in verband met hun culturele rol.

Voor bestaande panden kunnen renovatie- en moderniseringsprojecten de duurzaamheid van gebouwen enorm verbeteren – inclusief isolatiemaatregelen, het gebruik van energiezuinige verlichting en verwarming, geavanceerde beheersystemen en energiezuinige apparatuur. De manier waarop een pand wordt gebruikt speelt ook een grote rol bij de totale impact ervan; bijvoorbeeld de bezettingsgraad van een kantoorgebouw en de mate waarin het gebruikt maakt van telecommunicatietechnologie zoals videoconferencing om het aantal zakelijke reizen te beperken.

Onze activiteiten

Triodos Bank financiert ontwikkelingen in nieuwbouwprojecten zodat vastgoed aan de hoogste duurzaamheidsstandaarden voldoet. We financieren ook de renovatie of herontwikkeling van bestaande panden zodat ze energiezuiniger worden.

Een duurzaam dak boven uw hoofd

Sommige vestigingen verstrekken ook hypotheken aan particulieren, waarbij ze voornamelijk hoge duurzaamheidsstandaarden stimuleren, en diegenen die de duurzaamheidsklasse van hun woning willen verbeteren ondersteunen.

Praktijkvoorbeeld

Nelson Canal

Duurzaam vastgoed – Praktijkvoorbeeld Nelson Canal (foto)

België telt veel oudere gebouwen die meer energie verbruiken dan gemiddeld in Europa. Dit biedt ongekende kansen voor renovatie en regeneratie door integratie van de laatste methodes op het gebied van energiebesparing en -zuinigheid. Duurzaam bouwen is nog steeds een ontwikkelingssector in België, waar de meeste gebouwen oud en in hoge mate energie-inefficiënt zijn.

Tegelijkertijd wordt de regelgeving inzake energie-efficiëntie in nieuwe gebouwen steeds strenger als gevolg van de Europese doelstelling om passief bouwen vóór het jaar 2020 de norm te maken.

“Het complex maakt weer deel uit van de stad en zal de buurt nieuw leven inblazen.”

Jean-Paul Pütz van Nelson Canal

Ambitieuze conversies

Nelson Canal is een groep van drie Belgische particuliere beleggers en de Gemeente Molenbeek die in 2009 het historische gebouw van brouwerij Belle-Vue nabij het centrum van Brussel van de Belgische Groep Inbev heeft gekocht.

Nelson Canal heeft een leegstaand gebouw van een voormalige brouwerij gerenoveerd en het omgebouwd tot een energiezuinig hotel – het eerste in zijn soort in Brussel. Het wordt nu uitgebaat door Meininger Hotels en telt meer dan 150 kamers, tegen bescheiden prijzen. Het hotel maakt deel uit van een groter renovatieproject van het vervallen bedrijfsterrein dat zich in een achterstandswijk bevindt. Het project omvat onder andere een groot open plein, particuliere passieve appartementen en een locatie voor multifunctioneel gebruik.

Cofinancieren van regeneratie

Triodos Bank en een andere Belgische bank financieren gezamenlijk de renovatie van de brouwerij. Het ambitieuze plan voor het Belle-Vue Hotel was gebaseerd op een gedeelde wens om het gebouw een nieuwe bestemming te geven en het een toekomst te geven die is geworteld in de regeneratie van deze wijk van de hoofdstad.

Voor de Gemeente vertegenwoordigt dit een innovatief project waarin stedelijke regeneratie, effectief gebruik van industrieel en historisch erfgoed, sterk verbeterde energieprestaties van een modelgebouw en de sociaal-professionele integratie worden gecombineerd en Molenbeek-Saint-Jean op de kaart wordt gezet als toeristische bestemming.

Het project heeft banen gecreëerd en de komst van toeristen biedt de buurt nieuwe economische kansen.

Kansen voor een duurzamer vastgoedsector

Triodos Bank België financiert duurzaam vastgoed, met een sterke focus op energie-efficiëntie: passiefwoningen en gebouwen of energieneutrale woningen en gebouwen. Ook wordt rekening gehouden met het gebruik van natuurlijke materialen en de locatie van gebouwen.

De door ons gefinancierde ondernemers in de duurzame bouwsector dragen allen bij aan een duurzamer vastgoedsector.

Er worden kredieten verstrekt aan een grote verscheidenheid aan ondernemingen: bouwbedrijven, projectontwikkelaars, architecten, producenten van bouwmaterialen, winkels voor ecologische bouwmaterialen, gemeenschapshuisprojecten, enzovoort. We financieren zowel huizenbouw als openbare of bedrijfsgebouwen.

We financieren ook een aantal pioniers die nieuwe standaarden bepalen door het ontwikkelen van hypermoderne gebouwen. Nelson Canal is daar een voorbeeld van en laat zien hoe de sector kan bijdragen aan grootschalige stedelijke vernieuwing.