Om uw bezoek aan onze website te optimaliseren gebruiken wij cookies. Door verder te gaan stemt u hiermee in. Voor meer informatie, lees ons Cookie Statement

Vooruitzichten

Het Europees netwerk van vestigingen staat centraal bij het realiseren van de ambities van Triodos Bank, zoals het bevorderen van duurzaam bankieren en het verdiepen van de rol van banken als financiers van duurzame economische ontwikkeling. De bank heeft inmiddels ruim 500.000 klanten. Via deze bestaande en via nieuwe klanten wil de bank vormgeven aan haar doelstellingen. Daarbij gaat het om het aanwenden van geld voor positieve ecologische, sociale en culturele ontwikkeling, en om het bieden van hoogwaardige en uitgebreide bancaire dienstverlening.

Triodos Bank streeft ernaar een hoogwaardig kernpakket bancaire diensten aan te bieden, gebaseerd op een sterke langetermijnrelatie met klanten. De verschillende vestigingen van de bank bevinden zich op dit vlak elk in een eigen ontwikkelingsfase. Ondanks die verschillen, hebben ze allemaal datzelfde doel.

Naar verwachting zullen alle vestigingen van Triodos Bank zich in 2014 verder ontwikkelen en autonoom groeien. Daarbij zal de nadruk meer liggen op kwalitatieve, dan op kwantitatieve groei.

De Spaanse vestiging zal zich extra inspannen om in de dagelijkse bancaire behoeften van klanten te voorzien. Het beleid van de vestiging om de relatie met klant te versterken, zal worden geïntensiveerd. Daarmee verwacht de bank de ‘eerste bank’ te worden voor klanten in de sectoren waarin Triodos Bank actief is. Bovendien zal Triodos Fundacion (Triodos Foundation, gericht op schenkingen) een belangrijke rol spelen bij het vergroten van de naamsbekendheid van het merk Triodos Bank. Verder zal Triodos Fundacion in het publieke domein het belang van schenkingen onder de aandacht brengen.

Diversificatie van de kredietportefeuille is in België een belangrijke doelstelling, net als in andere vestigingen. Verder zal de Belgische vestiging zich intensief bezighouden met de introductie van een rekening-courant in 2015.

In het Verenigd Koninkrijk staat de ontwikkeling van een diverse kredietportefeuille hoog op de agenda. De vestiging is voornemens om in de komende twee jaar duurzame hypotheken voor particulieren op de markt te brengen. Bovendien verwacht de vestiging in 2016 een privé rekening-courant aan te kunnen bieden.

In Duitsland zal in de tweede helft van 2014 een campagne van start gaan, gericht op het promoten van certificaten van aandelen en het aantrekken van nieuw kapitaal. Meer aandacht voor kredieten en een versterkt team zullen naar verwachting leiden tot groei van de kredietportefeuille. De vestiging verwacht nog steeds in 2015 het break-even point te bereiken. De Nederlandse vestiging wil vooral de relatie met relatief nieuwe klanten verbeteren. Dit is belangrijk in het kader van het managen van verwachtingen. Verder introduceert de bank in Nederland de financiering van maatregelen die tot energiebesparing bij huishoudens leiden. Dit gebeurt via een speciaal leningenprogramma, waarvoor momenteel een pilot loopt. Daarnaast komt er een nieuwe rekening voor kinderen.

De bank verwacht dat al deze inspanningen zullen leiden tot groei van het aantal particuliere klanten, beleggers en kredietnemers. Voorwaarde voor deze groei is dat nieuwe regelgeving is geïmplementeerd en het risicomanagement op orde is. Triodos Bank is een middelgrote bank geworden in een sector die steeds strikter wordt gereguleerd. Daarom zal vooral op het Hoofdkantoor een versterking van de managementlaag onder de Executive Board plaatsvinden.