Om uw bezoek aan onze website te optimaliseren gebruiken wij cookies. Door verder te gaan stemt u hiermee in. Voor meer informatie, lees ons Cookie Statement

Prestaties

Focus op duurzaamheid

De beleggingen van Triodos zijn gebaseerd op belangrijke duurzaamheidsthema’s zoals Energie en klimaat of Voedsel en landbouw. De bank beoogt met die beleggingen een combinatie te kunnen bieden van grote duurzame impact en redelijke rendementen. Klanten van Triodos Private Banking in Nederland krijgen toegang tot deze beleggingen via vermogensbeheer (60%, 2013: 55%), beleggingsadvies (8%, 2013: 9%) en zelfstandig beleggen (‘execution only’) (32%, 2013: 36%).

Toevertrouwde middelen

Triodos Bank Private Banking
in miljoenen euro’s

Toevertrouwde middelen Triodos Bank Private Banking 2014 (cirkeldiagram)

De lichte daling bij beleggingsadviezen is in lijn met de verwachtingen na de invoering van een nieuwe transparante prijsstructuur voor advieserlening eind 2013. Klanten betalen Triodos Private Banking nu rechtstreeks voor beleggingsadvies zodat er geen sprake meer is van ‘verborgen’ kosten. Door deze ontwikkeling heeft een beperkt aantal klanten ervoor gekozen om in 2014 over te stappen op andere diensten.

Een derde van de toevertrouwde middelen van Private Banking wordt belegd in duurzame beleggingsfondsen, certificaten Triodos Bank of spaarproducten van Triodos Bank. Private Banking informeert klanten over fondsspecificaties, maakt bekend wat de duurzame impact van beleggingen van klanten is en faciliteert transacties van klanten.

De totale activa van Private Banking in België zijn gegroeid tot bijna EUR 600 miljoen, waarvan EUR 389 miljoen adviesverlening en EUR 207 miljoen vermogensbeheer.

Financiële resultaten

De totale toevertrouwde middelen van Triodos Private Banking in Nederland stegen met EUR 100 miljoen tot EUR 1.020 miljoen, een groei van 10%. In 2013 was dit EUR 100 miljoen (12%).

In Nederland was de groei opnieuw voornamelijk te danken aan particulieren. Stichtingen en religieuze instellingen waren ook in 2014 terughoudend voor wat betreft het toevertrouwen van kapitaal.

Beleggingsresultaat

2014 was een uitzonderlijk jaar voor beleggingen. Terwijl de rentetarieven voor gewone spaargelden extreem laag bleven, boden alle drie duurzame vermogenscategorieën (aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen) substantiële, positieve rendementen.

Het rendement van defensieve portefeuilles met circa 25% aandelen bedroeg 8,7% (2013: 5,5%), dat van neutrale portefeuilles met circa 50% aandelen 11,6% (2013: 11,3%). De resultaten van de duurzame aandelenportefeuilles van Triodos waren 2% lager dan de algemene MSCI-index. Desondanks was het rendement 17,2%. De resultaten van Triodos Private Banking waren sinds de aanvang van de activiteiten in 2006 ruim 20% hoger dan de MSCI-index.

Resultaat Triodos Aandelenportefeuille t.o.v. MSCI

Begin = 100 bij oprichting Private Banking in september 2005

Resultaat Triodos Aandelenportefeuille t.o.v. MSCI (lijndiagram)

Missiegedreven beleggingen

Het rendement van de derde categorie van alternatieve beleggingen – of missiegerelateerde beleggingen – van Private Banking, die uitsluitend in Nederland worden aangeboden, bedroeg in 2014 4,5%, tegenover een negatief rendement van 8,6% in 2013. Binnen deze beleggingscategorie stegen de resultaten van zowel Triodos Fair Share Fund als Triodos Renewables Europe Fund 3,9% respectievelijk 3,5% (2013: +6,8% respectievelijk –5,0%).