Om uw bezoek aan onze website te optimaliseren gebruiken wij cookies. Door verder te gaan stemt u hiermee in. Voor meer informatie, lees ons Cookie Statement

Duurzaam vastgoed

De betrokkenheid van Triodos Bank bij de vastgoedsector is gestoeld op een unieke visie op duurzaamheid, gebaseerd op de ‘Triodos Test voor Duurzaam Vastgoed’ op basis van vier P’s: People, Planet, Profit en Project.

Triodos Investment Management B.V. beheert Triodos Vastgoedfonds N.V. Triodos Real Estate Investment Management B.V. beheerde Green Offices I CV – een beleggingsconstructie die zelf beheerder was van het duurzame hoofdkantoor van het Nederlandse koeriersbedrijf TNT. Triodos Real Estate Investment Management B.V. heeft diverse operationele taken uitbesteed aan Triodos Investment Management B.V. Hier kwam in het eerste kwartaal 2014 een einde aan door de verkoop van het TNT-gebouw.

Triodos Vastgoedfonds

De marktomstandigheden voor vastgoed lijken te verbeteren en herwaarderingen worden minder fors dan in eerdere jaren. Triodos Vastgoedfonds is dankzij een relatief lage leegstand, lange gemiddelde looptijden van huurcontracten, en een focus op beleggingen in kwaliteitsgebouwen, echter goed gepositioneerd in vergelijking met andere vastgoedbeleggingsfondsen. Het fonds krijgt regelmatig erkenning voor de kwaliteit van de portefeuille en zijn visie op vastgoed. In 2014 was Triodos Vastgoedfonds bijvoorbeeld een van de drie genomineerden voor de FGH Vastgoedprijs.

De beleggingsportefeuille is in 2014 gekrompen van EUR 71,0 tot EUR 69,7 miljoen als gevolg van de enigszins lagere waardering van de activa in portefeuille.

In 2014 hebben de aandeelhouders ingestemd met een wijziging van de statuten, waardoor de nominale waarde van het fonds kon dalen. Hierdoor was Triodos Vastgoedfonds in staat een uitkering te doen aan aandeelhouders.

Casestudie GasTerra

In 2010 heeft Triodos Vastgoedfonds een leegstaand gebouw aangekocht naast het treinstation in Groningen. Tegelijkertijd ondertekende het fonds een ‘Green Lease contract’ met GasTerra, de toekomstige huurder van het gebouw. De partners kwamen overeen dat het gebouw zou worden opgeknapt tot een uiterst energiezuinig en duurzaam kantoor met een verbeterd energielabel van G naar A+. In dit ‘Green Lease contract’ komen huurder en verhuurder overeen dat toekomstige besparingen uit lagere energiekosten ten goede zullen komen aan het budget voor de verbouwing. In april 2013 werd het gebouw geopend door, toen nog, Zijne Koninklijke Hoogheid Kroonprins Willem Alexander. In 2014 werd het gebouw genomineerd voor de prestigieuze FGH Vastgoedprijs.

Vooruitzichten

Triodos Investment Management streeft ernaar de kwaliteit van het fonds te handhaven, in het licht van uitdagende marktomstandigheden. Tegelijkertijd worden de mogelijkheden onderzocht om het beheerd vermogen te laten groeien.